[home] [animaties bovenbouw] [practicum bovenbouw] [inhoud onderbouw]

Project Lieveheersbeest

Opdracht pdf

Inleiding

Lieveheersbeestjes zijn kevers en vormen een eigen familie, de Coccinellidae. Wereldwijd zijn er ongeveer 6000 soorten; in Nederland komen zo’n 65 soorten voor. Het bekendste voorbeeld is het zevenstippelig lieveheersbeestje.
De meeste soorten eten luizen, tot wel 80 per dag. Omdat sommige miersoorten luizen ‘houden’, als een soort vee, proberen zij lieveheersbeestjes weg te jagen. Maar niet alle soorten. Er zijn ook lieveheersbeestjes die ze tolereren. Hoe dat zit, is nog niet opgehelderd. Daarnaast is een exoot bezig de boel over te nemen: het Aziatisch lieveheersbeestje. De vraag is, net als bij veel andere exoten, of deze kever beter gedijt in de stad.  

Onderzoeksvraag 

Is de soortenverhouding van lieveheerstbeestjes heel anders in een urbane omgeving dan in een vergelijkbare omgeving buiten de stad?

Of: Komt het Aziatisch lieveheerstbeestje (Harmonia axyridis) in een urbane omgeving meer voor dan in een vergelijkbare omgeving buiten de stad?

Materialen  

Download de app ObsIdentify. Met deze app zijn lieveheersbeestjes vrij goed te determineren. Op stippen.nl kan je controleren of de app wel het juiste antwoord heeft gegeven. Er is ook een mooie Veldgids Lieveheersbeestjes, met een beschrijving van 58 soorten. 

Eventueel een ‘klopscherm’ om lieveheersbeestjes uit bomen of struiken op te vangen. Fototoestel.

Methode

Selecteer twee vergelijkbare gebieden, een in de stad en een in een dorp, bijvoorbeeld Amsterdam en een dorp boven het IJ.
De gebieden mogen niet te groot zijn, bijvoorbeeld twee keer een berm of twee keer een rommelbosje of twee keer een ongeveer even grote voortuin met vergelijkbare begroeiing. Kam deze gebiedjes vanaf maart bij zonnig weer enkele keren uit.
Noteer de aantallen en de soorten lieveheerstbeestjes die je vindt. Let speciaal op het Aziatische lieveheersbeestje, een exoot die in Nederland steeds meer voorkomt. Maak foto’s, eventueel filmpjes.  

Resultaten 

Presenteer je resultaten in tabellen, met mooie foto’s erbij.

Conclusie   

Is de soortenverhouding erg verschillend? Verschilt het misschien ook per telling / per jaargetijde? Zijn er in de zomer wellicht andere lieveheersbeestjes te vinden dan in de lente? Hoe zou dat kunnen?

Was het lastig om goede tellingen te doen?

Zijn jullie resultaten betrouwbaar?

Discussie

Hoe kan de soortenverhouding anders zijn? Welke opvallende dingen / verbanden heb je ontdekt? Waar kon je het best op zoek gaan als je lieveheersbeestjes wilde vinden?

Bronnen

Vermeld altijd je bronnen!